Kanker

Kanker
mei 12, 2016 Gaea
In blog

Kanker….wie heeft hier nog niet mee te maken gehad? Bijna iedereen heeft in zijn familie of vriendenkring deze ziekte gezien of misschien zelf meegemaakt.

Mijn vader had slokdarmkanker, mijn oma maagkanker, mijn zus Hodgkin. De moeder van mijn oud collega had borstkanker en zo kan ik er nog wel een paar opnoemen.

KANKER….alleen het woord al klinkt zo rot. Maar we kunnen er niet om heen. Het bestaat en er gaan mensen aan dood.

Afgelopen maandag heb ik een mooie en sterke vrouw mogen ontmoeten. Een vrouw met een heel medisch verleden waaronder borstkanker. Borstkanker zit in haar familie en zij draagt het beruchte gen.
Borstamputatie en chemo, uit voorzorg de andere borst eraf. Haar eierstokken verwijderd waardoor ze vervroegd in de overgang kwam en de keuze voor kinderen niet meer had.
Haar broer heeft het ook gehad en heeft ook geen kinderen en dit om dus het gen niet door te geven aan de volgende generatie. Wat een keuze die je moet maken zeg! En wat een moedige! Wie wil nou inderdaad dat dit haar of zijn kind overkomt?
Hun moeder heeft 5x borstkanker gehad en hun oma ook een keer!

Maar goed, we zaten dus eerst te praten en er kwam nog veel meer naar voren hoor. Lichamelijk heeft ze al zoveel te verduren gehad, pffff…..
Toen ik de tafel aan het klaar maken was en zij aan het uitkleden, stond ze daar. Hop alles uit, 2 protheses en totaal geen gene. WAUW! En de vraag: ‘zal ik ze afdoen of op laten zitten?’ Ik:’uhhhh….wat jij wil.’
Daar stond ik dan, heb je ineens een vrouw met borstprotheses in je praktijk. (slik).

Ik begon te masseren maar durfde niet zo hard te drukken (ze heeft namelijk ook een keer 4 nekwervels gescheurd!) maar ze gaf aan dat ze het goed kon hebben. Normaal praat ik eigenlijk niet onder de massage maar we bleven aan het praten. En ze praatte niet uit medelijden hoor, nee ze praatte heel normaal alsof we het over het weer hadden. Heel ‘straight to the point’ en het voelde goed. De tranen stonden even in mijn ogen en ook dat was niet uit medelijden maar uit kracht en respect voor haar.

Wat voelde het goed.

Dank je mooie vrouw dat je dit met mij hebt gedeeld!

Iedereen die dit leest, wil ik meegeven (en vooral ook notitie aan mezelf!!)…..pluk de dag, zorg goed voor jezelf en love your life!

loveyourlife pluk de dag geniet zorg voor jezelf

Liefs, Valerie

Comments (2)

  1. Francis 4 jaar geleden

    Wauw wat een speciaal en vooral mooi verhaal. Carpe diem

  2. mama 4 jaar geleden

    Mooi, Valerie, en ja “pluk de dag”. X

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*